Jak používat kontaktní čočky

Jak začít ?

Chcete si vyzkoušet kontaktní čočky a nevíte, jak začít? Vyhledejte nás v ordinaci a objednejte se k některému z našich očních lékařů na odborné vyšetření. V ordinaci Vám změříme zrak a vybereme Vám nejvhodnější typ kontaktních čoček. Pak se půjdete, již v kontaktních čočkách na chvíli projít ven, znovu Vás zkontrolujeme a pokud bude vše v pořádku, nacvičíme s Vámi nasazování a vyjmutí kontaktních čoček a vysvětlíme Vám, jak se o ně máte starat. Z ordinace si kromě všech materiálů ke kontaktním čočkám odnesete také startovací balíček, ve kterém máte pouzdro na kontaktní čočky, čistící roztok a CD, na kterém máte možnost shlédnout veškerou manipulaci s kontaktními čočkami. V ceně je tzv. zkušební pár, což jsou ty kontaktní čočky, které jste si v průběhu návštěvy vyzkoušeli. Tak vidíte, že to není nic složitého a brzy si již můžete užívat všechny výhody kontaktních čoček.

Nasazení kontaktních čoček

Před nasazením kontaktní čočky si vždy umyjte a osušte ruce. Nasazujete- li si čočky nad umyvadlem, nezapomeňte jej vždy řádně zašpuntovat. Pokud jste pravák, nasazujte si vždy jako první pravou čočku, pokud jste levák, tak levou čočku. Zabráníte tak možné záměně čoček. Čočky se dotýkejte polštářky prstů, vaše nehty by ji mohly poškodit.

Doporučená metoda nasazení:

Čočku vyjměte z pouzdra a položte na špičku ukazováku tak, že není nakloněna a její okraje se nedotýkají pokožky. Zároveň zkontrolujte, jak se chovají její okraje. Pokud se okraje obracejí k sobě, čočka je ve správné poloze. Pokud se vyvracejí ven, čočka je naruby a je nutné ji otočit. Prostředníčkem stejné ruky si stáhněte dolní víčko. Druhou rukou si přidržte horní víčko. Stále se dívejte na čočku a jemně ji položte přímo na oko. Zatímco stále přidržujete víčko, podívejte se směrem dolů, čočka se sama usadí na oku. Pomalu pusťte obě víčka.

Možné problémy, které mohou nastat při nasazování:

  • Čočka se vám přilepuje k prstu: čočka je příliš vlhká, osušte si ruce a čočku přendejte z ukazováčku jedné ruky na druhou a zpět. Touto manipulací čočka mírně oschne a bude se vám lépe nasazovat.
  • Na čočce jsou nečistoty: během nasazování na čočce ulpí, např.: vlákno z ručníku. Čočku opláchněte roztokem a nasaďte.
  • Čočka je naruby: pokud jste si nasadili čočku naruby, ucítíte okamžitě podráždění v oku, vyjměte čočku z oka, opláchněte roztokem a nasaďte správně.

Vyjmutí kontaktních čoček

Před vyjmutím čočky si vždy umyjte a osušte ruce. Přesvědčte se, že jsou vaše čočky ve správné poloze na očích (jednoduše ověřte kvalitu vašeho vidění tak, že střídavě zavřete jedno a pak druhé oko). Podívejte se směrem vzhůru, jemně si stáhněte spodní víčko prostředníčkem ruky, kterou budete čočku vyjímat. Umístěte ukazováček na spodní okraj kontaktní čočky a stáhněte čočku na spodní část bělma. Lehce zmáčkněte čočku mezi ukazováček a palec (zamezte styku nehtů s čočkou) a vyjměte ji. Uveďte čočku do původního tvaru tak, že ji rozbalíte klouzavým pohybem palce po ukazováku. Zamezíte tím slepení okrajů.

Čištění a dezinfekce kontaktních čoček

Jestliže vám náš oční lékař doporučí kontaktní čočky, které vyžadují čištění po každém nošení, pak byste měli dodržovat následující zásady čištění.

Ve všech fázích čištění kontaktních čočkek můžete použít víceúčelový roztok, např.: RenultiPlus, OptiFree, EYEYE All in One, který čistí, oplachuje, dezinfikuje, uchovává a zvlhčuje, navíc odstraňuje bílkoviny a nepotřebujete k němu již žádné speciální enzymatické čističe.

Postup při čištění a oplachování :

Kontaktní čočky, které jste si vyndali z oka, dejte na dlaň a opláchněte roztokem. Jemně je promněte ukazováčkem druhé ruky (asi 20 vteřin). Pak čočky otočte a mnutí opakujte. Nakonec čočky opláchněte proudem čistého roztoku. Pokud používáte výše uvedené roztoky, můžete mnutí vynechat, díky speciálnímu složení tohoto roztoku, stačí čočky opláchnout. Čistou čočku ponořte do příslušného pohárku pouzdra a naplňte čerstvým roztokem. Pohárek zašroubujte. Celý postup zopakujte s druhou čočku. Než budete čočky opět používat, nechte je minimálně 4 hodiny v roztoku. Nejlepší je ponechat čočky v roztoku přes noc. Použitý roztok, který vám zůstane v pouzdře po vyjmutí čoček, vždy vylijte. Pouzdro vypláchněte čerstvým roztokem a nechte na vzduchu oschnout. Pouzdro pravidelně vyměňujte po 3 měsících. K oplachování čoček nebo pouzdra nikdy nepoužívejte tekoucí vodu. K péči o čočky nepoužívejte fyziologický roztok, protože nemá dostatečné dezinfekční schopnosti.

Kosmetika a kontaktní čočky

Kontaktní čočky vám umožňují vypadat a cítit se co nejlépe a není zde žádný důvod, proč je nenosit i když se denně líčíte.

Při líčení stačí dodržovat jednoduché zásady: make-up si nanášejte vždy po aplikaci čoček a odličujte se vždy před vyjmutím čoček z očí. Preferujte hypoalergenní výrobky nebo takové, které jsou speciálně vyvinuté pro nositele čoček. Používejte co nejměkčí tužky na oči, které se nedrobí a nedráždí vám tak oči. Nepoužívejte voděodolné řasenky a sypké pudry. Lepší jsou kompaktní. Výrobky s aerosoly jako jsou laky na vlasy, parfémy, produkty po holení a deodoranty použijte před nasazením čoček anebo při jejich aplikaci zavřete oči a poté opusťte místnost.

Problémy při nošení kontaktních čoček

Jestliže při nošení kontaktní čoček cítíte silné podráždění, mihotá se vám obraz nebo vaše oči nadměrně slzí, může to způsobovat kousek prachu nebo jiné nečistoty usazené pod čočkou. V tomto případě si čočky ihned vyndejte z očí a vyčistěte roztokem. Pak si je opět můžete nasadit. Jestliže i poté podráždění trvá, vyndejte si čočky z očí a kontaktujte našeho očního lékaře. Někdy se vám také může zdát, že vás kontatní čočky v očích tlačí anebo máte pocit, že vám oko vysychá či vás pálí. V tomto případě by se mohlo jednat o tzv. syndrom suchých očí. K jeho odstranění použijte zvlhčující kapky. Stačí 1-2 kapky na každou čočku. Můžete je použít opakovaně během dne. Pokud však nepříjemný pocit přetrvává, kapičky přestaňte používat a navštivte našeho očního lékaře.